Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Revidēts AS “Attīstības finanšu institūcija Altum” Konsolidētais un atsevišķais gada pārskats par 2019. gadu
Emitents Attīstības finanšu institūcija Altum, AS (5493007HPQSSX8BJ4315)
Veids 1.1 Gada finanšu pārskati un revīzijas ziņojumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2020-04-02 13:45:46
Versijas komentārs
Teksts

AS „Attīstības finanšu institūcija Altum” Koncerns (turpmāk tekstā - Altum Koncerns) saskaņā ar revidēto pārskatu 2019. gadā ir strādājis ar 8.1 miljonu eiro lielu peļņu, kas ir dubults peļņas pieaugums salīdzinot ar 2018. gadu, kad Koncerns strādāja ar 4.1 miljonu eiro lielu peļņu.

2019. gadā Altum Koncerna finanšu instrumentu portfelis pieauga par 15.4% (79 milj. eiro) pēc apjoma un par 20.5% (3,742 projektiem) pēc projektu skaita. No finanšu instrumentiem visstraujākais pieaugums ir garantiju portfelim, kas ir pieaudzis par 20% pēc apjoma (47 milj. eiro) un 31% pēc darījumu skaita. Mērķtiecīga produktu klāsta pilnveidošana un nepārtraukta uzņēmuma efektivitātes paaugstināšana rezultējusies finanšu instrumentu portfeļa pieaugumā  no 350 miljoniem eiro līdz gandrīz 600 miljoniem eiro nepilnu 5 gadu periodā, 2019. gadā sasniedzot rekordlielu peļņu.

Izsniegto finanšu instrumentu portfelis (bruto) 2019. gada 31. decembrī ir 593 milj. eiro, ko veido 22,022 līgumi, tai skaitā:

  • garantiju portfelis 284 milj. eiro, kopējais līgumu skaits 15,615;
  • aizdevumu portfelis 240 milj. eiro, kopējais līgumu skaits 6,166;
  • ieguldījumi riska kapitāla fondos kopējā apjomā 68 milj. eiro, kopējais fondu finansēto projektu skaits – 241.

 

Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs:

“Altum 2019. gada sekmīgā darbība ir rādītājs pakāpeniskai Latvijas uzņēmēju un iedzīvotāju ekonomiskajai izaugsmei aizvadītajā periodā, kuru esam atbalstījuši ar finansējumu, izpratni un servisu. Labs finanšu rezultāts sasniegts pateicoties augošajiem darbības apjomiem un izmaksu efektīvai darbībai. 

2020. gada pirmais ceturksnis visā pasaulē ir iezīmējies ar turbulenci, kuru radījusi straujā koronavīrusa izplatība. Šajos sarežģītajos apstākļos, kādos saistībā ar Covid-19 izpratību strauji nonākusi gan Eiropa, gan visa globālā sabiedrība, ALTUM ir kļuvusi par vienu no stūrakmeņiem krīzes ietekmēto uzņēmēju atbalstam. Prognozējot situācijas attīstību un maksimāli operatīvi reaģējot uz norisēm Latvijā un pasaulē, ALTUM kā viena no pirmajām attīstības finanšu institūcijām Eiropas Savienībā izstrādāja speciālus finanšu instrumentus krīzes skarto uzņēmēju atbalstam, lai palīdzētu visa kalibra uzņēmumiem neatkarīgi no nozares pārdzīvot krīzes laiku un veicinātu iespējami ātru to finanšu veselības atgūšanu pēc tam, kad situācija pasaulē būs normalizējusies. ALTUM rīkojās savlaicīgi un jau no 25.marta  krīzes ietekmētajiem uzņēmumiem nodrošina kredītu garantiju un aizdevumu finanšu instrumentus ar īpašiem labvēlīgiem nosacījumiem. To kopējais apjoms ir 450 miljoni eiro, savukārt to pozitīvā ietekme uz Latvijas tautsaimniecību būs aptuveni 900 miljoni eiro.

Apzinoties straujo situācijas eskalāciju, īpaši fokusējamies uz to, lai krīzes ietekmētajiem uzņēmumiem ALTUM finanšu instrumenti būtu pieejami maksimāli ātri.  Vienlaikus uzņēmējiem nodrošinām arī visus pārējos ALTUM finanšu instrumentus, tai skaitā aizdevumus biznesa uzsācējiem, finansējumu MVU, aizdevumus lauksaimniecības zemes iegādei, Zemes fonda pakalpojumus un citus, kurus uzņēmumi izmanto attīstībai un izaugsmei atbilstoši savai specifikai un vajadzībām. Turpinot iesākto, šogad savā darbībā būsim arvien efektīvāki, gan optimizējot programmu vadības izmaksas, gan padarot efektīvāku klientu pieteikumu izvērtēšanas procesu, kā arī  fokusējoties uz ilgtspēju finansējuma piesaistē finanšu instrumentiem.”

ALTUM ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar atbalsta finanšu instrumentiem - aizdevumiem, garantijām un ieguldījumiem riska kapitāla fondos - nodrošina finanšu resursu pieejamību uzņēmumiem un mājsaimniecībām, jomās, kuras valsts izvirzījusi kā atbalstāmas un svarīgas, tādejādi veicinot tautsaimniecības attīstību un sekmējot privātā kapitāla un finanšu resursu mobilizēšanu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service 2019. gada 25. martā pārapstiprināja Altum ilgtermiņa kredītreitingu Baa1 ar stabilu perspektīvas novērtējumu. Savukārt bāzes kredītnovērtējums (baseline credit assessment) tika paaugstināts uz investīciju līmeņa reitingu baa3. Moody’s Altum piešķirtais reitings ir viens no augstākajiem Latvijas kapitālsabiedrībām piešķirtajiem kredītreitingiem. 2017. gada 24. oktobrī Altum obligācijas tika iekļautas regulētajā tirgū - biržas Nasdaq Riga Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. ALTUM saņēma Nasdaq Baltic Awards 2019 balvu nominācijā “Biržas gada notikums Latvijā”.

         Laura Lapkovska
         AS „Attīstības finanšu institūcija Altum” Investoru attiecību daļa
         Tel.: 67774023, 26165699
         E-pasts: Laura.Lapkovska@altum.lv

Pielikumi
Altum_LV_2019_ar atzinumu.pdf (2299.37 kB)