Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Par tarifu izmaiņām no 2008. gada 1. aprīļa
Emitents Latvijas gāze, AS (097900BGMO0000055872)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-02-28 11:52:35
Versijas komentārs
Teksts

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Padome 27. februārī nolēma, ka no 2008. gada 1. aprīļa stājas spēkā iepriekšējā mazuta kotācijas piemērošanas kārtība, kā rezultātā sagaidāms dabasgāzes tarifu pieaugums. Izmaiņas veiktas, jo ir strauji augušas naftas un tā produktu cenas pasaulē, pie kurām ir piesaistīta dabasgāzes cena, un tādēļ, ka no aprīļa a/s “Latvijas Gāze” dabasgāzi saņems pa tiešo no Krievijas pārvades sistēmas, kā arī maksās par to daudz augstāku – Eiropas vidējo cenu. Tuvāko nedēļu laikā plānots iesniegt arī jaunu tarifu projektu, kurš attieksies uz tarifu izmaiņām 2008. gada vasarā.

Līdz 1. aprīlim ir iespējams piemērot zemākus tarifus, jo a/s “Latvijas Gāze” 2007. gada rudenī iepirka dabasgāzes rezerves Inčukalna pazemes gāzes krātuvē par iepriekšējās sezonas cenām, kā rezultātā 1. janvārī tarifi pirmajām divām patēriņa grupām, tai skaitā mājsaimniecībām, pieauga par 13 % (plānotā pieauguma par 31 % vietā), bet lielākajiem patērētājiem tarifi pat samazinājās par 10 – 13 % (plānotā pieauguma par 4 – 5 % vietā).

No 1. aprīļa tiks piemēroti tarifi pie mazuta kotācijas līdz 400 USD/t (martā līdz 330 USD/t), kā rezultātā klientiem, kas ietilpst 3.-8. grupā (dabasgāzes patēriņš gadā virs 25 000 m³) tarifi pieaugs par 17 – 21 %. Pirmajām divām patēriņa grupām (dabasgāzes patēriņš gadā līdz 25 000 m³), tai skaitā mājsaimniecībām, tarifi nemainīsies.

Šobrīd, ieskaitot februāri, iepriekšējo sešu mēnešu mazuta vidējā kotācija ir aptuveni 460 USD/t, bet augstākā kotācija, ko paredz tarifu piemērošanas metodika, ir 400 USD/t, kas nozīme, ka no 1. aprīļa līdz jaunu tarifu apstiprināšanai a/s “Latvijas Gāze” iepirks dabasgāzi par daudz augstāku cenu nekā to pārdos Latvijā un tādēļ strādās ar zaudējumiem.

Ja 2007. gada februārī vidējā iepriekšējo sešu mēnešu mazuta cena bija aptuveni 260 USD/t, tad 2008. gada februārī tā būs aptuveni 460 USD/t (75 % pieaugums). Naftas cena 2007. gada sākuma bija aptuveni 50 USD/barels, bet gada beigās cena pirmoreiz vēsturē pārsniedza 100 USD/barels. Tāpat 2007. gada decembrī naftas eksportētājvalstis OPEC paziņoja par lēmumu nepalielināt naftas ieguves apjomus, kas neietekmēs pozitīvi turpmāko naftas cenas attīstību. Jāņem vērā arī vēl joprojām augošais pieprasījums pēc energoresursiem Ķīna un Indijā.

Ja naftas produktu vērtība krītas, tad attiecīgi arī samazinās tarifi. Šāds process bija vērojams no 2006. gada jūlija līdz 2007. gada martam. Tas varbūt nebija tik būtisks mājsaimniecībām, kurām dabasgāzes tarifi kritās par aptuveni 3,5 %, taču rūpnieciskajiem klientiem kritums bija liels – no 8 līdz 10 %.

Tuvāko nedēļu laikā a/s “Latvijas Gāze” gatavos jaunu tarifu projektu un iesniegs to SPRK. Šobrīd vēl nevar precīzi pateikt, kādas izmaiņas gaidāmas tarifos, jo vēl nav izstrādāts projekts un pagaidām ir grūti prognozēt naftas produktu cenas. Tomēr, ja saglabāsies augstas naftas un naftas produktu cenas, tad prognozējams, ka prasītais tarifu pieaugums salīdzinot ar 2007. gadu varētu sasniegt vidēji 50%. Jāņem vērā, ka jau šobrīd aptuveni 80% no viena dabasgāzes kubikmetra tarifa ir iepirkuma cena.

A/s “Latvijas Gāze” Komercpilnvarotais Vinsents Makaris

Pielikumi