Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Tiesa aptur prettiesiskos SPRK noteikumus
Emitents Latvijas gāze, AS (097900BGMO0000055872)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2015-11-17 16:46:47
Versijas komentārs
Teksts

2015. gada 17. novembrī Administratīvā apgabaltiesa apturēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) apstiprināto "Dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu" 8.5. punktu, kas pretrunā Enerģētikas likumam un AS "Latvijas Gāze" privatizācijas līgumiem būtībā atvēra dabasgāzes tirgu.

Tiesa lēmumā skaidro, ka Regulators, nekonsultējoties ar sabiedrību un uzņēmumu, bija uzņēmies pienākumu atvērt dabasgāzes tirgu, lai gan šādus lēmumus drīkst pieņemt vien ar likumu. Šobrīd spēkā esošais Enerģētikas likums nosaka, ka iespēja izvēlēties brīvu tirgotāju būs vien 2017. gada 3. aprīlī, ja vien, piemēram, ātrāk netiek izbūvēts starpsavienojums ar kādu citu valsti, izņemot Lietuvu, Igauniju un Somiju.

Tiesa savā lēmumā norāda, ka Enerģētikas likumā paredzētais termiņš 2017. gada 3. aprīlis būtībā izriet no privatizācijas līgumiem, jo šajā laikā beidzas to darbība. Jāatgādina, ka privatizācijas līgumi AS "Latvijas Gāze" paredz ekskluzīvas gāzapgādes tiesības uz 20 gadam jeb līdz minētajam datumam. Attiecīgi arī likums skaidri norāda, ka Latvijā šobrīd lietotājam nav tiesību nomainīt tirgotāju, tai skaitā uz tirgotāju ārpus Latvijas. Tāpat tiesa lēmumā min, ka Eiropas Savienības Gāzes tirgus Direktīvai nav beigusies derogācija, kas atļauj Latvijai atlikt dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Tiesa arī norāda, ka AS "Latvijas Gāze" savā darbībā ir rēķinājusies ar privatizācijas līgumos norunāto un ilgstošā laikā veikusi investīcijas, kas ir nodrošinājušas pakalpojuma stabilitāti un drošumu Latvijā. Atbilstoši arī investoram ir tiesības prasīt privatizācijas līgumu ievērošanu.

Tiesa arī skaidro, ka AS "Latvijas Gāze" darbojas esošā Enerģētikas likuma ietvarā un attiecīgi arī ir noteikti dabasgāzes pakalpojumu un tirdzniecības tarifi. Savukārt, ja spēkā stātos pārvades piekļuves noteikumi atbilstoši Regulatora interpretācijai, AS "Latvijas Gāze" tiktu nostādīta negodīgas konkurences apstākļos. Pretēji citiem potenciālajiem piegādātājiem ārpus Latvijas - AS "Latvijas Gāze" joprojām darbojas ar pilnībā regulētiem tarifiem. Turklāt tādu patērētāju kā VAS "Latvenergo" izslēgšana no kopējās tarifu struktūras draud ar tarifu pieaugumu citiem patērētājiem.

Atgādinām, ka novembrī sagaidāms Enerģētikas likuma grozījumu otrais lasījums Saeimā. AS "Latvijas Gāze" šajā likumprojektā neiebilst pret dabasgāzes tirgus atvēršanu 2017. gada 3. aprīlī, bet iebilst pret likumā noteiktajiem uzņēmuma sadalīšanas un nodalītā uzņēmuma pārdošanas termiņiem.

Vinsents Makaris
Tel. + (371) 67 369 144
E-pasts: IR@lg.lv
 

Pielikumi