Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Parex banka paraksta līgumu ar Latvijas valdību
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-11-12 12:20:34
Versijas komentārs
Teksts Paziņojums presei

Parex banka paraksta līgumu ar Latvijas valdību

12.11.2008.

Pirmdien, 10. novembrī tika parakstīt līgums, kas ļauj A/S „Parex banka” saņemt finansiālo atbalstu no Latvijas valdības. Līgumu parakstīja Latvijas finanšu ministrs Atis Slakteris, valsts a/s “Latvijas Hipotēku un zemes banka” prezidents Inesis Feiferis un a/s „Parex banka” līdzīpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis. Saskaņā ar parakstīto līgumu 51% bankas akciju pārņem a/s “Latvijas Hipotēku un zemes banka” – komercbanka ar 100% valsts kapitālu.

Parakstītā līguma rezultātā “Parex banka” kļūs par “Latvijas Hipotēku un zemes bankas” meitas sabiedrību. 34% akciju no bankas kapitāla paliek Valērija Kargina un Viktora Krasovicka īpašumā, taču tās tiks ieķīlātas par labu Hipotēku bankai, līdz ar to šo akciju balsstiesību izmantošana tiks nodota Hipotēku bankai. 15% akciju no “Parex bankas” kapitāla paliek mazākuma akcionāru īpašumā, šo akciju balsstiesības nemainot. Pēc gada bankas bijušie lielākie līdzīpašnieki ir tiesīgi atpirkt savas akcijas.

Lai nodrošinātu papildu drošību “Latvijas Hipotēku un zemes bankai”, akcionāri ir apņēmušies ieķīlāt atlikušās viņiem piederošās “Parex bankas” akcijas un savus privātīpašumus, kā arī kā finanšu nodrošinājumu katrs saglabāt savus noguldījumus bankā vismaz 14 miljonu latu apmērā.

Par “Parex bankas” valdes priekšsēdētāju kļūs valsts izvirzīta persona, kura saskaņā ar likumu būs jāapstiprina Latvijas finanšu sektora regulatoram Finanšu un kapitāla tirgus komisijai. Šobrīd Latvijas finanšu ministrs Atis Slakteris kā iespējamo kandidātu bankas valdes priekšsēdētāja amatam ir minējis “Latvijas Hipotēku un zemes bankas” prezidentu Inesi Feiferi. Savukārt par “Parex bankas” padomes priekšsēdētāju plānots izvirzīt Finanšu ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski. Gan V. Kargins, gan V. Krasovickis turpinās darbību bankas valdē, tādējādi uzņemoties pilnu atbildību par bankas turpmāko darbību.

Par iegūtajām “Parex bankas” akcijām Latvijas valsts apņemas sniegt atbalstu bankai, galvojot bankas sindicēto kredītu pārfinansēšanu. Šis galvojums tiks izsniegts saskaņā ar noslēgto līgumu pie noteikuma, ka Eiropas Komisija ir apstiprinājusi šādu valsts palīdzību un atļauj šāda galvojuma izsniegšanu. Šāds galvojums tiks izsniegts 6 mēnešu laikā pēc Eiropas Komisijas atļaujas saņemšanas un būs spēkā laikā periodā, kas nepārsniedz 5 gadus no izsniegšanas datuma. Papildus šim galvojumam bankai būs arī iespēja saņemt aizdevumu līdz 200 miljoniem latu (285 miljoni EUR), kas var tikt izmantots subordinēta kapitāla veidošanai. Līdzīgi galvojumam šie līdzekļi tiks izsniegti pie noteikuma, ka Eiropas Komisija apstiprina šāda valsts atbalsta sniegšanu un sniedz atļauju šāda darījuma veikšanai.

Izmaiņas akcionāru un vadības struktūrā tiks veiktas nākošo divu nedēļu laikā. “Latvijas Hipotēku un zemes banka” un AS “Parex banka” netiek apvienotas. Abas bankas arī turpmāk strādās kā atsevišķas finanšu institūcijas - katra ar savu operatīvo pārvaldi un vadību. Uz doto brīdī nav pieņemts lēmums par “Parex bankas” nākotnes attīstības stratēģiju, taču bankas prioritāte joprojām ir tās klienti un to apkalpošana augstākajā līmenī, atjaunojot un stiprinot klientu uzticību bankai. Valsts kā lielākā akcionāra un drošības garanta klātbūtne ir tam visspēcīgākais arguments un atbalsts.

Kā ziņots iepriekš, sestdien, 8. novembrī, valdība ārkārtas Ministru kabineta sēdē pieņēma lēmumu sniegt atbalstu AS “Parex bankai”. Šāds lēmums pieņemts, lai nodrošinātu Latvijas finanšu sistēmas stabilitāti kopumā. Bankas akcionāri vērsās pie valdības ar lūgumu sniegt valsts palīdzību, jo pēdējā mēneša laikā bija vērojama bankas aktīvu kvalitātes pazemināšanās, kas ietekmēja kapitāla pietiekamības un likviditātes rādītājus. Padziļinoties globālajai finanšu krīzei un Zviedrijas valdībai pieņemot lēmumu sniegt atbalstu savām bankām, kuru filiāles darbojas Latvijā, “Parex banka” nonāca nevienlīdzīgas konkurences situācijā.

Papildus informācija:

Indra Zinkeviča

Starptautisko komunikāciju nodaļas vadītāja

Tālrunis: +371 67778571 or +371 29139449

E-mail: indra.zinkevica@parex.lv

 

Pielikumi