Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
INDEXO klientu skaits pērn pieauga par 28%, bet aktīvi pārvaldībā – par 57%
Emitents Indexo, IPAS (875500AT8JI5HU41AY20)
Veids 1.1 Gada finanšu pārskati un revīzijas ziņojumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2024-02-27 07:53:12
Versijas komentārs
Teksts

Saskaņā ar konsolidēto auditēto gada pārskatu par 2023. gadu, pensiju pārvaldes uzņēmums IPAS INDEXO (turpmāk – INDEXO) pagājušo gadu noslēdza ar 127 159 klientu, kas ir par 28% vairāk kā 2023. gada sākumā, bet aktīvi pārvaldībā pagājušā gada laikā pieauga par 57% un 2023. gada nogalē bija 917,2 miljoni eiro. Šobrīd INDEXO aktīvi pārvaldībā jau pārsniedz miljardu eiro.

“INDEXO pagājušais gads ir bijis ļoti veiksmīgs – joprojām esam pārliecinoši visstraujāk augošais pensiju pārvaldītājs Latvijā pēc jaunu klientu skaita, kā arī esam nodrošinājuši augstu pensiju plānu ienesīgumu mūsu klientiem. Īpaši vēlos uzsvērt, ka pagājušajā gadā sasniegtais aktīvu pārvaldībā un attiecīgi ieņēmumu apjoms otrajā pusgadā padarīja pensiju biznesu par pelnošu arī pēc nozīmīgajiem ieguldījumiem jaunu klientu piesaistē. Tāpat esam gandrīz pabeiguši praktisko darbu pie jaunās INDEXO Bankas izveides, esam piesaistījuši nepieciešamo kapitālu bankas darbībai un esam iesnieguši pilnu dokumentu paketi bankas licences saņemšanai, ko gaidām tuvākajā laikā,” saka Valdis Siksnis, INDEXO valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem.

Pieaugošais klientu skaits un aktīvu pārvaldībā apjoms ir nodrošinājis pensiju uzkrājumu pārvaldes ieņēmumu pieaugumu pagājušajā gadā līdz 3.1 milj. EUR, salīdzinot ar 2.3 milj. EUR 2022. gadā. INDEXO pensiju pārvaldes darbības peļņa pirms klientu piesaistes izmaksām sasniedza 1.88 milj. EUR, un peļņa pēc klientu piesaistes izmaksām veidoja 95 tūkst. EUR. Pārskata perioda INDEXO neto zaudējumi bija 332 tūkstoši eiro, taču jāņem vērā, ka šie zaudējumi veidojas pēc investīcijām klientu piesaistē un vairāk nekā 421 tūkstošiem ne-finanšu izmaksām personāla opcijām.

Konsolidējot visu INDEXO grupu, proti, ietverot arī jaunās bankas projekta INDEXO meitas sabiedrības IDX1R AS (kas vēlāk kļūs par INDEXO Banku) rezultātu, INDEXO konsolidētie grupas zaudējumi 2023. gadā bija 2.9 miljoni eiro. Šeit jāņem vērā, ka IDX1R AS šobrīd negūst ienākumus, taču veic būtiskus investīcijas bankas projekta attīstībā, kas grupas konsolidēta līmeņa rezultātos atspoguļojas kā zaudējumi. 

“2023. gads bija lielisks gads arī INDEXO klientiem. Lai arī kapitāla tirgū notika nemitīgas svārstības un pensiju plānu īstermiņa rezultāti būs mainīgi, pagātnes pieredze liecina, ka ilgtermiņā labākos rezultātus varam sagaidīt tieši no diversificētiem un pasīvi pārvaldītiem ieguldījumiem akciju tirgū. Tieši tāpēc lielākā daļa INDEXO klientu ir izvēlējušies pensiju plānu “INDEXO Jauda 16-50”, kura gada ienesīgums sasniedza 18.65% un 5 gadu ienesīgums pārsniedza 10% gadā. Kopš “INDEXO Jauda 16-50” dibināšanas 2018. gada 5. februārī 1 EUR ieguldītā vērtība ir pieaugusi līdz 1.578 EUR. Tāpat arī pārējie INDEXO pensiju plāni tirgū uzrādīja atzīstama ienesīguma rezultātus,” saka Artūrs Roze, INDEXO līdzekļu pārvaldnieks. 

Pateicoties klientu skaita un vidējo algu pieaugumam, INDEXO ikmēneša saņemtās 2. pensiju līmeņa iemaksas pieauga par 36% no 6.5 milj. EUR 2023. gada janvārī līdz 8.8 milj. EUR 2023. gada decembrī. INDEXO 2. pensiju līmeņa tirgus daļa 2023. gada beigās sasniedza nepilnus 13%. 

Nekustamā īpašuma pārvaldības uzņēmums SIA Provendi asset management AIFP, ko līdzdibināja INDEXO, ir palielinājis savus aktīvus, sasniedzot 50 milj. EUR bruto vērtību, kā arī aktīvi piesaista jaunus investorus. INDEXO dalība SIA Provendi asset management AIFP ļauj uzņēmuma sniegt savu ieguldījumu Latvijas ekonomikā un arī palīdzēt izveidot zemu izmaksu nekustamā īpašuma fondu, kas ilgtermiņā būs pieejams arī privātajiem investoriem.

Kā iepriekš ziņots, papildus pensiju pārvaldes darbībai, INDEXO kopš 2022. gada vidus attīsta jaunās bankas izveides projektu un šobrīd tiek gaidīts Eiropas Centrālās bankas lēmums par licences izsniegšanu jaunās INDEXO Bankas darbības uzsākšanai. 2023. gada laikā jau ir pabeigti darbi pie drošas un modernas bankas IT infrastruktūras, ir izveidota INDEXO Bankas mobilā lietotne ar visām nepieciešamajām integrācijām nevainojamai klientu pieredzei, kā arī izstrādāti pamatprodukti privātpersonām – norēķinu konti, maksājumi un kartes, krājkases un noguldījumi, aizdevumi un, protams, ērta 3. pensiju līmeņa administrēšana. Jau drīz pēc licences saņemšanas INDEXO Banka uzsāks savu darbību ar privātpersonu apkalpošanu, savukārt pakalpojumi uzņēmumiem tiks ieviesti 2024. gada laikā.  

Pielikumā:

  • IPAS “Indexo” Konsolidētais un Sabiedrības gada pārskats 2023 ar auditora atzinumu (PDF un iXBRL)
  • IPAS “Indexo” Korporatīvās pārvaldības pārskats 2023
  • IPAS “Indexo” Atalgojuma ziņojums 2023
  • IPAS “Indexo” 2023. gada rezultātu prezentācija

     

Par INDEXO  

INDEXO ir Latvijas Bankas licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, kas Latvijā piedāvā modernus 2. un 3. pensiju līmeņa plānus. INDEXO ir visstraujāk augošais pensiju pārvaldītājs Baltijā pēc klientu skaita ar vairāk nekā 129 tūkstošiem klientu un vairāk nekā vienu miljardu eiro pārvaldībā.  

INDEXO ir Nasdaq Riga biržā kotēts uzņēmums ar gandrīz 6000 akcionāriem un mērķi cīnīties par labāku finanšu vidi Latvijā. INDEXO vīzija ir kļūt par finanšu pakalpojumu grupu, kas nodrošina mūsdienīgus, personalizētus pakalpojumus, stiprinot Latvijas iedzīvotāju labklājību. Papildu informācija pieejama www.indexo.lv. 
 

Kontaktinformācija:  
Ieva Bauma  
IPAS “Indexo” Valdes locekle, mārketinga vadītāja
E-pasts: ieva.bauma@indexo.lv  
Telefons:+ 371 28 636 789 
www.indexo.lv 

Pielikumi
ipas-indexo-korporativas-parvaldes-zinojums-2023.pdf (2870.24 kB)
ipas-indexo-atalgojuma-zinojums-2023.pdf (1656.04 kB)
ipas-indexo-2023-presentation.pdf (2051.64 kB)
ipas-indexo-konsolidetais-un-sabiedribas-2023-gada-parskats-ar-auditora-atzinumu.pdf (12403.63 kB)
ipas-indexo-gada-parskats-2023-ar-zinojumu-esef-ar-auditora-atzinumu.zip (4268.55 kB)