Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
„Grindeks” peļņa 2008. gadā - 9 miljoni latu
Emitents Grindeks, AS (5299006DWR32NKWM1O86)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-02-26 09:45:05
Versijas komentārs
Teksts Akciju sabiedrība „Grindeks” šodien, 26. februārī iesniegusi „NASDAQ OMX Riga” 2008. gada nerevidētos konsolidētos finanšu pārskatus. Nerevidētie finanšu rezultāti liecina, ka „Grindeks” koncerns pērn strādājis veiksmīgi – tīrā peļņa 2008. gadā sasniegusi 9 milj. latu, par 1.9 milj. latu vai 26.8% pārsniedzot 2007. gada peļņas rādītāju. Koncerna apgrozījums 2008. gadā sasniedzis 62.1 milj. latu, kas ir par 10.5 milj. latu vai par 21.5% vairāk kā 2007. gadā.

„Grindeks” valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis: „2008. gada rezultāti ir apliecinājums tam, ka mūsu biznesa stratēģija un izvirzītās prioritātes bijušas pareizas - koncerns pērn strādājis veiksmīgi. Visiem zināms, ka pagājušais gads pasaules vēsturē iezīmēsies kā pasaules finansiālās un ekonomiskās krīzes aizsākums, tāpēc sasniegt stratēģisko mērķi - saglabāt izaugsmes tempus un nodrošināt līdzšinējo apgrozījuma un peļņas pieaugumu – bija īpašs uzdevums uzņēmumam. „Grindeks” attīstību raksturo vēl viens svarīgs sasniegums – neskatoties uz ārējiem finanšu un ekonomiskajiem apstākļiem, 2008. gadā koncerns mērķtiecīgi turpināja realizēt investīciju programmu un 2009. gada janvārī, kopumā ieguldot 9.1 milj. latu, tika atklāta jaunā gatavo zāļu formu ražotne.”

Būtiskāko peļņas pieaugumu 2008. gadā devusi „Grindeks” gatavo zāļu pārdošanas apjomu palielināšanās par 19.5%. Kopumā gatavās zāles pārdotas par 56.7 milj. latu, pārsniedzot iepriekšējā pārskata perioda rezultātus par 9.3 milj. latu. Visvairāk medikamentu realizēts galvenajos eksporta tirgos – Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā un Baltkrievijā. Salīdzinot ar pagājušo gadu, gatavo zāļu pārdošanas apjoms Krievijā pieauga par 22.1%, Ukrainā – par 22.6%, Kazahstānā – par 6% un Baltkrievijā – par 20.6%.

Pērn tika pabeigta vairāku zāļu reģistrācija Somijā. 2009. gada sākumā Turcijā tika piereģistrēts medikaments Rispaxol®, bet līdz gada beigām plānots piereģistrēt oriģinālproduktus Mildronāts® un Ftorafur®. 2008. gadā tika turpināta medikamentu reģistrācija Ķīnā, kā arī tika uzsākta oriģinālprodukta Mildronāts® reģistrācija Vjetnamā.

Pozitīvi „Grindeks” pelņas rādītāju ietekmēja arī aktīvo farmaceitisko vielu (AFV) eksporta pieaugums, 2008. gadā sasniedzot 5.1 milj. latu, kas ir par 1.2 milj. latu vai 30.8% vairāk kā 2007. gadā. Galvenie „Grindeks” AFV eksporta tirgi ir Eiropa, Japāna, ASV, Austrālija, Pakistāna un Indija, savukārt, vispieprasītākie produkti ir ftorafūrs, zopiklons, oksitocīns, rilmenidīns un jaunie veterinārie produkti – detomidīns, medetomidīns un atipamezols. Turklāt ar zopiklona un oksitocīna eksportu „Grindeks” stabili notur 35% pasaules tirgus, bet jauno veterināro substanču eksports Eiropas Savienības valstīs kopsummā veido jau 36% no ES tirgus.

„Grindeks” valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis: „2009. gads Latvijas uzņēmumiem, it īpaši ražotājiem, būs sarežģīts darbības optimizācijas un izmaksu samazināšanas jomā. Mēs apzināmies, ka „Grindeks” darbības rezultātus noteiks gan pašu spēja paplašināt produktu klāstu un apgūt jaunus tirgus, gan ekonomiskā un finanšu situācija pasaules tirgos. Ņemot vērā, ka farmācijā ir ļoti sīva konkurence, tuvākajā nākotnē liela nozīme būs „Grindeks” prasmei elastīgi reaģēt uz izmaiņām eksporta tirgos un racionāliem izdevumiem.”

2009. gadā “Grindeks” nostiprinās savas pozīcijas esošajos tirgos un turpinās apgūt jaunus, daudzsološus tirgus. Šajā gadā tiks turpināta zāļu reģistrācija Turcijā, Ķīnā un Vjetnamā. Atbilstoši tirgus prasībām, šogad “Grindeks” paplašinās produktu klāstu galvenajās terapeitiskajās grupās – kardioloģijā, CNS, onkoloģijā.”


Par „Grindeks”

„Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. „Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības un pārstāvji strādā 14 valstīs. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm un veido 96% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Baltijas valstis, Krievija, NVS valstis, Japāna un ASV. AS „Grindeks” akcijas tiek kotētas „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā.


Papildu informācija:
Laila Kļaviņa,
„Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
e-pasts: laila.klavina@ grindeks.lv
tālr. 67083370, 29256012
Pielikumi
Grindeks_2008_gada_parskats_nerevidets_latv.pdf (376.61 kB)